mob. 091 22 04 444
mob. 091 22 04 444

Botox- neznanjem do neopravdane odbojnosti jednog od najpopularnijih estetskih tretmana

Botulinum toxin ( poznatiji kao “botox”) je pročišćeni protein dobiven kao produkt bakterije Clostridium botulinum. U estetskoj medicini je našao primjenu kao “relaksator” mišića.

Kemijski gledano, botox se veže na presinaptičke neurone i onemogućava oslobađanje neurotransmitera acetilkolina u neuro-muskularnu spojnicu. Na taj način onemogućuje mišićnu aktivnost i opušta mišić. Mišići na licu su izrazito aktivni i posljedično se na pojedinim dijelovima stvaraju bore. Primjenom botoxa mišić se opušta, nema aktivnost te se stoga bore izravnaju, a koža izgleda glatka. Ovo je djelovanje botoksa koje koristimo u estetskim tretmanima.

Često se spominje primjena botoxa u prevenciji starenja, pa ćemo sada objasniti zašto estetski stručnjaci podržavaju ovakvo razmišljanje.

Na licu se nalaze 23 mimična mišića i gotovo svi su parni. Njih koristimo neprestano, posebno u neverbalnoj ekpresiji emocija i komunikaciji. Tijekom godina takve aktivnosti, na koži su se pojavile bore. Najbolji primjeri takvih promjena su bore na čelu, bore smijalice oko očiju i bore između obrva (glabella, bore mrštilice). Zbog anatomske građe ovdje nije indicirana primjena hijaluronskih filera, uostalom ne treba nadoknaditi izgubljeni volumen tkiva. Bore su na spomenutim regijama isključivo nastale zbog aktivnosti mišića. Aplikacijom botoksa, mišić se opušta, relaksira i koža postaje ravna, glatka, bore se smanjuju ili nestaju.

Rezultat nakon primjene botoxa na čelu i glabelli.

Vizualno najizraženije su bore na čelu i između obrva. One se međusobno razlikuju kod mlađih i starijih klijentica, također ovise o anatomiji, debljini i snazi samog mišića, odnosno koliko je on “nabildan”. Kada osoba u dobi pedesetak godina prvi put dođe na tretman botoxom, potrebna je veća količina preparata jer je mišić znatno jači nego kod tridesetogodišnjakinje. Nadalje, bore koje nisu tretirane postaju sve izraženije i dolazi do tzv. “pucanja bore”. Odnosno, iako se djelovanjem botoxa bora smanjuje, na koži ostaje vidljiva crta, linija koja označava ispucanu kožu u bori nastalu kao posljedica dugotrajne mišićne aktivnosti. Tridesetogodišnjakinja (u usporedbi sa starijim klijenticama) ima vidljive bore koje s jednom aplikacijom botoxa najčešće u potpunosti nestaju, a koža izgleda nježna i glatka. Lice ne izgleda “zaleđeno” već se botox dozira umjereno kako bi se zadržala normalna mimika lica.

Djelovanje botoxa se počinje osjećati 4 do 7 dana nakon aplikacije, a traje između 4 do 6 mjeseci. Ovisi o individualnom lifestylu, samoj strukturi i aktivnosti mišića.

Zone aplikacije botoxa

Klinička i znanstvena istraživanja su pokazala da je kod osoba koje su primjenjivale tretmane botoxom, koža mlađa, očuvanog tonusa i sadrži više prirodnog kolagena za razliku od kože klijenata koji nisu tretirani botoxom. Upravo ovo opisuje prevenciju starenja kože. Nije potrebno aplicirati velike količine botoksa i ponavljati tretmane češće nego što struka preporuča. Nažalost sve više u medijima viđamo takve osobe koje nikako nisu primjer beauty ljepote koju njegujemo u našoj ordinaciji.

Naglasak je na održavanju kvalitete kože, tretmanima za njegu i pomlađivanje u skladu s individualnim potrebama. Nema čarobne tablice, liste ili algoritma kojeg slijedimo nadajući se da će nam donijeti željene rezultate. Kod nas sve kreće od detaljne analize lica i stanja kože. Koristimo vrhunske proizvode vodećih renomiranih brendova u svijetu estetike čiji sastav i djelovanje iznimno poznajemo. Pratimo naše klijente, analiziramo i zajedno održavamo ljepotu zdrave i njegovane kože.